Fietsival 2022
Enkele duizenden kinderen van 11 basisscholen in de gemeente Doetinchem fietsen er deze weken op los in het kader van de Fietsival scholentour. In een tour langs de schoolpleinen genieten de kinderen vooral volop van de pumptrackbaan. Evenals in de eerste Fietsival versie in 2021 staan drie zaken centraal: kinderen, bewegen en bijdragen aan goede doelen. Fietsival is in april begonnen en zal duren tot en met eind juni.
Fietsival is een initiatief en samenwerkingsverband van Kiwanisclub Doetinchem - De Graafschap en Sport-ID Doetinchem. Ook het (fiets)verenigingsleven in Doetinchem en omstreken is nauw betrokken. Fietsival stimuleert kinderen om meer te bewegen. Op en met de deelnemende basisscholen bieden de sportdocenten van Sport-ID allerlei fiets-gerelateerde activiteiten voor kinderen van alle groepen. Vast en meest aansprekend onderdeel is daarbij steeds een BMX-baan (pumptrack) van gerecycled plastic op het schoolplein, waarover de kinderen op loopfietsen, steps, BMX-en of mountainbikes naar hartenlust kunnen crossen. Verder zijn er clinics, demonstraties en fietstochten, steeds enkele dagen per school. Misschien bent u de Fietsival-aanhanger van de Kiwanis al tegengekomen.
Parallel daaraan laten de kinderen zich sponsoren. De ene helft van de opbrengst gaat naar projecten van Kanjers voor Kanjers, de andere helft is voor de school of door de school gekozen maatschappelijke doelen in binnen- of buitenland.
Kanjers voor Kanjers is een vrijwilligersorganisatie in de Achterhoek die zich sterk maakt voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten en te spelen. “Kinderen dicht bij huis blij maken” is wat Kanjers voor Kanjers voor ogen heeft. Op iedere school mochten kinderen kiezen uit 6 Kanjer-projecten waar het geld van hun school naartoe gaat. Twee projecten zijn favoriet bij de kinderen: zwemlessen voor kinderen met een beperking en een mud-cruiser, waarmee kinderen in een rolstoel in staat zijn ruw terrein te overwinnen. De eindelijke cheque voor Kanjers voor Kanjers wordt door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte kind (NSGK) ook nog eens verhoogd met 25%.
De andere helft van de opbrengst van de school mag naar eigen goedvinden worden besteed. De meeste scholen gaan voor vernieuwingen aan het schoolplein, om onder schooltijd beter en meer te kunnen sporten en bewegen. Maar er is ook gekozen voor ontwikkelingsprojecten in Gambia en bijdragen aan voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater voor kinderen in Oekraïne
Deel deze post